Wednesday, 4 June 2014

KEK BATIK


Bismillah, seterusnya nak berkongsi resepi kek batik pula hari ni. So far ini satu-satunya kek yang menjadi idaman hati seluruh isi rumah di antara banyak-banyak kek yang pernah saya buat. eheh.Kek lain kena banyakkan practice lagi. Fighting *Senyum *
berikut saya kongsikan resepi kek batik mengikut citarasa saya sendiri.

kek batik by Siti Nuur Zaleha Binti Rosdiansah

bahan-bahan

- Biskut marie ( patah-patahkan)
- 2bj telur
- 5 sudu Milo
- 5 sudu susu pekat ( boleh agak2 sendiri asalkan cukup manis)
- 150g butter / mentega
- coklat masakan

cara buat :

1) Sediakan loyang 
2) Satukan semua bahan di atas kecuali biskut ke dalam kuali. Kacau hingga adunan pekat dan sebati. ( menggunakan api kecil)
3) Matikan api, masukkan biskut yang telah dipatah-patahkan tadi. Gaul rata bersama adunan (2)
4) Kemudian masukkan dan mampatkan ke dalam loyang.
5) Sejukkan kek, seelok-eloknya semalaman sebelum dipotong.

untuk mencantikkan dan menyedapkan lagi, saya akan tambah topping coklat di atas kek batik yang telah dimampatkan tu dan tabur sedikit cip coklat.

Siap dihidang. Selamat mencuba ^_^

No comments:

Post a Comment