Wednesday 4 June 2014

RESEPI TOMYAM







Bismillah alhamdulillah

Allahumma solli 'ala Muhammad

Alhamdulillah lama rasanya tidak berkongsi resepi masakan

Hari ni berpeluang untuk mencuba sekali lagi resepi tomyam dengan menggunakan pes dan perencah tomyam buatan sendiri.

Kalau sebelum ni guna perencah tomyam dan kiub tomyam yang dijual dekat kedai. Semalam discuss dan sharing berkaitan cara masak tomyam dekat group " resepi ringkas" di facebook. Apa lagi terus try buat tengah hari tadi. Eheh. Terima kasih kepada semua. Semoga Allah balas dengan sebaik-baik ganjaran atas perkongsian resepi yang sedap ni.

Selesai masak sahaja, mak abah terus rasa dulu. Dup dap dup dap tunggu respon mak abah

mak : Terima kasih nur, sedap sangat anak mak masak. Berselera mak makan.
abah : sedap ( sambil terus menerus menghirup kuah tomyam)

haha beza sangat lelaki dengan perempuan. Abah punya komen simple giler. " sedap" tapi cukup membuatkan ku tersenyum lebar gitu. Semangat nak terus belajar masak *senyum *

Jom berkongsi resepi

Bahan-bahan pes tomyam

- 3 biji tomato
-5 ulas bawang putih
-8  biji bawang merah
- 4 keping daun limau purut ( buang bahagian tengahnya, kalau tak nanti pahit)
- Seinchi halia

- Belacan sedikit
- 3 batang serai ( potong-potong)
- 4/5 cili padi (mengkut tahap kepedasan yang diinginkan)

( blender semua bahan di atas )

Cara - cara masak

1) Tuang sedikit minyak ke dalam periuk
2) Tumis semua bahan yang sudah diblender di atas sehingga naik bau
3) Masukkan air asam sebanyak yang diinginkan
4) Masukkan lauk utama ( ayam/daging/udang dll )
5) Biarkan lama sedikit, kemudian masukkan sayur-sayuran yang diinginkan
6) Masukkan garam dan gula secukup rasa

Biarkan sehingga masak sepenuhnya, dah nak dekat masak atau dah masak bolehlah letak sedikit air perahan limau nipis bagi menambahkan lagi rasa tomyam.

DAH SIAP ! Selamat mencuba ^___^

No comments:

Post a Comment